Što su to drugačiji pokloni i kako biti originalan kod darivanja poklona za krštenje?

Kada darujemo želimo da osoba koja prima poklon osjeti našu iskrenu emociju. Ne želimo da poklon završi na dnu ladice, već da služi kroz godine ili neko određeno vrijeme za koje je namijenjen. Oduvijek, kada je riječ o poklonima, tražim dublji smisao i originalnost. Tako se osjećam ugodno na slavlju ili druženju i znam da sam se maksimalno potrudila.

Da bih mogla jednostavnije objasniti što su to drugačiji pokloni, uzet ću za primjer nedavno krštenje, na kojem sam bila gost. Pokloni za krštenje, za mene, su vrlo izazovni zato što su djeca najčešće još malena i nije jednostavno pokloniti nešto za što možemo sa sigurnošću reći da će tom djetetu koristiti ili s čim će se igrati. Ne moramo se uvijek fokusirati da poklon traje godinama, posebno kad se radi o poklonima za djecu. Nekada je dovoljno i da koriste samo u određenom periodu, u skladu s njihovim uzrastom ako je riječ o npr. nekoj igrački.

Moja ideja bila je pokloniti poklon koji će trajati godinama zato što sam jako povezana s malenom djevojčicom, svojom nećakinjom. Zbog te posebne veze, htjela sam darovati nešto posebno. Nešto što nije uobičajeno, a što će joj ostati lijepa uspomena.

Prije dvije godine probala sam jednu interesantnu voćku imena kumkvat. Okus mi je ostao u ustima još dugo nakon i točno se i sada sjećam te zanimljive arome između limuna i naranče.  Pronašla sam drvo kumkvat s već puno zelenih plodova, koji će svaki čas sazreti u narančaste, ukusne voćkice. Kupila sam to prekrasno, ukrasno, malo drvo i zamislila kako će zajedno rasti. Pratit će je u njezinom rastu i svake godine donositi nove plodove u kojima ćemo svi zajedno uživati. Jednog će dana, kada poraste velika, možda reći: „Ovu sam biljku dobila na dan svog krštenja, toliko je stara, toliko mi znači“.

Ako se sada pitate kako se ja dosjetim ovako originalnih i drugačijih ideja. Meni pomaže, posebno kada je u pitanju krštenje i kada želim darovati uspomenu, zamisliti djevojčicu ili dječaka s npr. već sada 20 godina i u detalje osmisliti kako će koristiti ovaj poklon. Hoće li joj se taj odabir svidjeti i tada? Ovo je odličan primjer ako smo tradicionalni tipovi i za krštenje želimo darovati nakit. Možemo pokušati zamisliti hoće li nakit koji smo izabrali biti u skladu s uzrastom osobe koja ima već sada 15, 20, 30 godina. Znam, nije jednostavno, ali smatram da poanta darivanja nakita za krštenje nije da ono završi u kutijici s nakitom, već da se koristi i nosi.

Uz drvo kumkvat poklonila sam i krede u boji, jer ih jako voli i htjela sam da jedan dio poklona bude sitnica s kojom će se odmah zaigrati. Nešto što je u skladu s njezinim uzrastom (2,5 god), što je zabavno i što nije toliko promišljeno.

Sadnica je primjer drugačijeg poklona, koja nužno ne prati tradiciju darivanja. Vjerujem da drugačije i originalne poklone možemo darovati onima s kojima smo jako povezani, jer nam tada ideje dolaze spontano i lako. Odmah osjetimo je li određena ideja dobar izbor i osjećamo li se mi prvenstveno u redu s time. Ako je odgovor da, onda smo na dobrom putu.

Je li ti sada jasnije što su to drugačiji pokloni? Jesi li dobio/dobila ideju za poklon koji tražiš? Piši mi na Instagram profilu kkarikature.

Ako i dalje nemaš ideje, originalna Kkarikatura može biti odličan izbor za posebne prigode.