Poklon za odlazak u mirovinu – evo što darovati!

Ilustracija soboslikara na ljestvama kako crta brojku sedamdeset. Predstavlja poklon za 70. rođendan, a može biti primjer i poklona za odlazak u mirovinu. Šaljiv, simpatičan dar od djece za tatu.

Važna životna slavlja često u našim mislima automatski pale „alarm“ da je potrebno uložiti malo više truda oko poklona. Dobro razmisliti i pažljivo odabrati što darovati.

No, to istodobno ne znači da se moramo strašno uozbiljiti i muku mučiti.

Dosad sam nacrtala pregršt radova za odlazak u mirovinu. Ono što ti odmah mogu reći je da je pronalazak poklona puno jednostavniji nego što misliš.

Moja je profesija crtanje ilustracija i karikatura za prigode i osobe do kojih nam je stalo. U nastavku ti otkrivam zašto su karikature prigodan poklon za odlazak u mirovinu i kako razmišljati prilikom osmišljavanja istog.

Zašto darovati karikaturu kao poklon za odlazak u mirovinu?

Osoba koja završava radni vijek iza sebe ima 60 – 70 godina životnog iskustva.

Upoznala je mnoge ljude, našla se u brojnim situacijama, izazovima, mijenjala poslodavce, profesije, kolege…

Te i mnoge druge životne situacije oblikovale su je u osobu kakva je danas. Formirale su njezina razmišljanja, stavove i utjecale na to kako se kreće, čime se bavi, što radi…

Svaka je osoba jedinstvena i upravo zato nam personalizacija omogućuje jedinstveni pristup osmišljavanju poklona.

Karikaturama se možemo poigrati i do detalja ilustrirati osobu u njezinom autentičnom izdanju. Onako kako ju doživljavamo.

Kada je riječ o poklonima za odlazak mirovinu, možemo razmišljati na dva različita načina.

Osvrnuti se na dosadašnji posao i karijeru ili pak na hobije i interese, koji će odsada biti glavni dio svakodnevice.

Što odabrati ovisi o slavljeniku kojem je poklon namijenjen.

Karikatura slavljenika usmjerena na posao i karijeru

Za neke osobe izabrani posao u potpunosti rezonira s njihovom osobnošću. Neovisno je li poduzetnik ili radi za drugog poslodavca, obavlja svoj posao s užitkom.

Ako je osoba za koju pripremaš poklon obožavala svoj posao, gradila uspješnu karijeru i većinu vremena razmišljala o istom, karikatura s naglaskom na posao bit će joj prekrasna uspomena na proživljeno iskustvo.

Za svaku osobu karikatura će izgledati drugačije ovisno o zanimanju kojim se bavila i njezinom osobnosti.

Kako bih te inspirirala i pokrenula maštu, u nastavku dijelim neke od dosadašnjih karikatura klijenata.

Ivanina ideja bila je pokloniti karikaturu njezinog partnera kao pomorskog policajca koji se nakon mirovine vraća u svoje rodno mjesto. Zamislila ga je na policijskom brodu kako polako iz Zadra plovi prema doma.

Na ilustraciji ispod možeš vidjeti da slavljenik ponosno, držeći natpis svog rodnog mjesta, uplovljava u nove životne avanture. Zamisli samo pozitivne reakcije Ivanina supruga pri primitku poklona!

Ilustracija pomorskog policajca na policijskom brodu. Predstavlja poklon za odlazak u mirovinu. Ilustrirana digitalna ilustracija u bijelom okviru.
Poklon za odlazak u mirovinu pomorskog policajca

Sljedeću karikaturu klijentica Monika poklonila je tati nakon umirovljenja.

Cijeli je život radio u državnoj firmi, volio je svoju crvenu kapu, biljke i fontanu na stolu. Volio je svoje radno mjesto i karijeru je proveo vjerno u uredu Hrvatskih željeznica.

Karikaturom smo na kreativan i slikovit način ispričale njegovu poslovnu priču.

Ilustracija muškarca kako sjedi na rubu drvenog stola u uredu hrvatskih željeznica. Na stolu je ilustrirano računalo, a pored stola su zelene biljke u teglama. Na žutom zidu nacrtan je stari sat i crvena kapa. Ova digitalno crtana ilustracija uokvirena u crni okvir predstavlja poklon za odlazak u mirovinu za tatu.
Poklon za odlazak u mirovinu za tatu

Personalizirani pokloni omogućuju nam da osmislimo izrazito kreativan poklon kao što je primjer u nastavku.

Profesoru Brandenburgu, kolege su poklonili, za odlazak u mirovinu, ekranizaciju njegove ličnosti. Kažu: „On uvijek ima rješenje za sve!“

Tko se sjeća crtića Profesor Baltazar?

Digitalno crtana ilustracija kolege, koja predstavlja lik profesora Balzatara pored njegova stroja. Šarena ilustracija koja asocira na ideje riješenja koje je kolega imao. Ilustracija je uokvirena u bijeli okvir i nastala je kao poklon za odlazak u mirovinu kolege.
Poklon za odlazak u mirovinu kolege

Karikatura slavljenika s fokusom na hobije i obitelj

S druge strane priča može biti potpuno drugačija. Ako su hobiji, obitelj i slobodno vrijeme ono što se više uklapa u njegov/njezin sustav vrijednosti – tada je to smjer kojim ćeš se voditi.

Slavljenik možda već ima plan i ideju kako želi provoditi svoje slobodno vrijeme: igrati se s unucima, biti u vrtu, pecati, brinuti o obitelji ili putovati.

Planira svaku slobodnu priliku iskoristiti za sve ono što dosad nije stigao/la doživjeti ili ono što ga/ju najviše veseli.

Karikatura s fokusom na hobije ili obitelj prekrasan je način kako oduševiti tebi dragu osobu. Sigurna sam da će karikatura pronaći najljepše mjesto u dnevnom boravku i svakim ga danom podsjećati na sretne trenutke.

Ilustracija roditelja sa drvenim štapovima i domaćim životinjama koje ih okružuju - kokoše i pas. Ilustracija u okviru poklon je za odlazak u mirovinu roditelja.
Poklon za odlazak u mirovinu roditelja

Svaka osoba koja odlazi u mirovinu percipira to drugačije. Možda stresno jer je to trenutak kada će promijeniti dobro utabanu rutinu ili s veseljem jer će od sada imati više vremena za ono što voli.

Život teče i na vrijeme ne možemo utjecati, ali na to da nekoga iznenadimo i oduševimo možemo!

Ako si čitajući dobio/dobila ideju i jedva čekaš da karikatura stigne u ruke slavljenika, putem sljedećeg linka podijeli sa mnom što si osmislio/osmislila.

Neizmjerno se radujem nacrtati karikaturu koja će izazvati lavinu emocija!

Nastavi čitati: 5 originalnih ideja spremnih u posljednji čas.

Karla