Čine li nas skuplji pokloni sretnijima?

Mjerimo li odnose kroz količinu uloženog novca ili nam je važnije da je netko razmišljao o onome što bismo voljeli dobiti? Što zapravo riječ „skupo“ znači? Koliko je to novaca?

Kada kupujemo poklon za osobu do koje nam je jako stalo, vjerujem da na prvom mjestu nije pitanje „Koliko novca želimo potrošiti?“, već „Što bi osobu obradovalo?“. Ukoliko planiramo svoje troškove, u redu je misliti i o tome. No, ne znači da će više uloženog novca izazvati veću količinu sreće kod druge osobe. Može se dogoditi baš suprotno.

Ima li novac utjecaj na sreću darivane osobe?

Svoj osjećaj zadovoljstva, kao društvo, često vežemo uz novac na računu. No, novac predstavlja osjećaj sigurnosti, a ne i osjećaj sreće. Kada bismo sami sebi odgovorili na pitanje što za nas znači sreća, vjerujem da materijalne stvari ne bi bile na vrhu popisa. Na samom vrhu liste našlo bi se nešto poput dobrog zdravlja ili mira. Možda bi za nekoga sreća bila dobri partnerski odnosi ili zahvalnost na roditeljima ili djeci? Možda ostvarene uspomene i proživljena iskustva? Možda jednostavno uživanje u malim svakodnevnim stvarima koje inače uzimamo zdravo za gotovo?

Osoba koja očekuje skupe poklone svoj trenutni osjećaj zadovoljstva veže uz materijalne stvari. Svoj razlog za sreću u tom trenutku predaje u ruke vanjskim okolnostima. Tek kada vidi što se nalazi ispod ukrasnog papira ili u koverti, odlučuje hoće li biti zadovoljna ili ne. Hoće li biti sretna dobivenim ili ne. Istovremeno odnos prema osobi koja joj je uručila poklon gleda kroz cijenu izraženu na etiketi i time ne cijeni osobu koja daruje. U tom se trenutku treba zapitati kakav odnos imamo s takvom osobom? Je li on uopće pravi i vrijedan truda?

Kada majkama njihovo dijete ubere cvijet i pokloni, one se osjećaju voljeno i sretno. Ne razmišljaju o tome da njihovo dijete nije uložilo ni novčića. Djeca su iskrena i sklona darivanju i time nam pokazuju da je davanje poklona jedan od osnovnih izraza ljubavi.

Često, zato što nam je sve lako dostupno, zaboravljamo na prave životne vrijednosti. Zaboravljamo da slavimo prigode radi okupljanja, druženja i zabave.

Pokloni se mogu kupiti, naći ili načiniti. Pokloni su izraz ljubavi i kao takvi nemaju cijenu. Iznos uloženog novca u poklon koji darujemo nema nikakve veze s osjećajem sreće kod osobe koja prima dar. Pretjerano skupi pokloni u nekim situacijama mogu biti neprikladni ili izazvati osjećaj nelagode.

Dijelim s tobom nekoliko pitanja koja ti mogu pomoći kod osmišljavanja poklona:
  • Hoće li mu/joj ovaj poklon služiti?
  • Je li on/ona prava osoba za to?
  • Što želim odabranim poklonom postići?
  • Darujem li iz potrebe moranja ili iz želje?
  • Poklanjam li ono što bih ja volio/ voljela dobiti ili što bi osoba kojoj darujem voljela imati?
  • Osjećam li u tijelu da sam zadovoljan/zadovoljna odabranim?
  • Koliko će mi vremena trebati da sve organiziram? Imam li dovoljno vremena za sve?

Kreni na vrijeme i malim znakom pažnje iskreno pokaži da ti je stalo.